Datolya puding (eredeti nevén: Sticky Toffee Pudding)
Ez a recept karácsonyi és Skóciából származik. Szenteste ez az asztalunk egyik csodája. Nincs nélküle Karácsony
Készítésénél ne feledjük, hogy a jó íz titka a vaj! A recept nyolc személyre szól, de több mártással több személynek is elegendő lehet!
Hozzávalók a pudinghoz:
400 g (2 csomag) datolya, 500 ml víz, 2 teáskanál szódabikarbóna
100 g vaj, 300 g kristálycukor, 4 tojás, 300 g liszt, 2 csomag sütőpor
2 csomag vaníliás cukor (bourbon)
Hozzávalók a mártáshoz:
500 ml tejszín, 125 g vaj, 200 g barna cukor
Elkészítés:
A datolyákat kimagozzuk, és apróra feldaraboljuk. Forrástól számítva 5 percig főzzük a vízben, és amikor kész, hozzákeverjük a szódabikarbónát. Levesszük a tűzről.
A vajat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, és addig verjük tovább, míg könnyű és habos nem lesz. Belekeverjük a lisztet, a sütőport, a vaníliás cukrot és a főzött datolyát a levével együtt.
Kizsírozott, kilisztezett formában sütjük 180 fokon, tűpróbáig. Nyugodtan használható pudingforma, mert kijön belőle.
A mártáshoz felforraljuk a tejszínt, beletesszük a vajat és a barna cukrot, és kevergetve felforraljuk. Forrás után még három percig főzzük.
Mélyebb tányérban tálaljuk úgy, hogy a süteményt körülöntjük a langyos mártással.