Rántott hagymakarikák
Hozzávalók:
4 nagy fej (kb.) 500 g vöröshagyma, 2 tojás, 3-4 evőkanál liszt, 4-5 evőkanál zsemlemorzsa, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött bors, 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió, ízlés szerint só, olaj a sütéshez
Elkészítése:
A hagymát megtisztítom, és egy centiméter vastag karikákra vágom. Ezeket szétszedem, kissé megsózom, és félreteszem.
A tojásokat habosra verem, belekeverem az összes fűszert és a tisztított, összezúzott fokhagymát.
Serpenyőben bő olajat forrósítok.
Közben a hagymakarikákat először lisztbe mártom, majd fűszeres tojásban megforgatom, és zsemlemorzsában meghempergetem. Ezután ismét a fűszeres tojásba mártva, újra zsemlemorzsába rakom.
Forró olajban gyorsan piros-ropogósra sütöm, és a felesleges olajat leitatom (a legegyszerűbb papírtörülközőre szétteríteni).
A sült hagymát sózni, befedni nem szabad, mert megpuhul, és levet enged.
Tipp: Salátával bélelt tálon tálalom, és jéghideg tartármártást kínálok hozzá.
************************************************************
Fűszervajas bagett
Hozzávalók:
Fejenként 1-1 bagett, fűszervaj
Elkészítése:
A bagettet bevagdosom, és fűszervajat kenek a résekbe.
Előmelegített sütőbe vagy grillezőbe teszem, és megpirítom egy kicsit a bagettet, miközben a fűszervaj is megolvad és átitatja az ízeivel.
Tipp: Melegen tálalni!
************************************************************
Spárgás kosárkák
Hozzávalók (6 kosárkához):
300 g leveles tészta, 250 g mascarpone, 500 g zöld spárga, 1 teáskanál cukor, só, frissen őrölt bors
Elkészítése:
A sütőt 200 fokra előmelegítem.
A kinyújtott leveles tésztából 10x10cm-es négyzeteket vágok, és a nagyobb muffin sütőformába hajtogatom úgy, hogy a tésztanégyzet négy sarka kilógjon a mélyedésből. Beteszem a forró sütőbe és kb. 10 percig sütöm. Ekkor még nem pirul, de már szépen megemelkedik.
A spárgasípokat megmosom és lepattintom a végüket, így pont ott törnek majd el, ahol már nem fásak. Tésztafőző edényben vizet forralok, teszek bele sót és cukrot, majd a spárgacsíkokat úgy, hogy a végük ne érjen a vízbe. Pár percig főzöm-párolom, majd leszűröm, és hideg vízzel leöblítem.
A spárgafejeket félreteszem, a sípokat centis darabokra vágom és botmixerrel pépesítem. Hozzáadom a mascarpone krémet, fűszerezem sóval, borssal és betöltöm a kosárkákba. Ha az elősütés során a tészta nagyon „kitöltötte” volna a formát, egy teáskanál hátával lelapogatom, hogy tudjam hová tölteni a krémet. Mindegyik kosárkába teszek 2-3 spárgafejet, majd betolom a sütőbe és szép pirosra sütöm.
Tipp: A formában hagyom picit hűlni, így sérülésmentesen kivehetők.
Tipp: Langyosan és hidegen is nagyon finom!
************************************************************
Prosciutto e melone
Hozzávalók:
Sárga vagy zöld belű sárgadinnye, hajszálvékonyra szeletelt sonka (pármai), frissen őrölt színes bors, citromlé, olívaolaj
Elkészítése:
A sárgadinnyét kettévágom, és egy evőkanállal kiszedem a magjait. Cikkekre vágom, majd kimetszem a héjából, és falatnyi darabokra vágom.
Színes borsot darálok rá, meglocsolom pár csepp citromlével, olívaolajjal, majd rózsa alakúra formázva elhelyezem a sonkát a dinnyefalatokra.
************************************************************