A Szilveszter éji italok mellé speciális étkek szükségesek, az új esztendő első étkezése pedig legyen gyomorkímélő.
A lencse a kívánt gazdagságot jelképező, kötelező alapanyag, s jelképes lehet, ha minőségi a többi összetevő is.
Kolbászos lencseleves
Hozzávalók:
250 g lencse, 100 g füstölt kolbász, 2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 evőkanál finomliszt, 1 teáskanál citromlé, csipetnyi cukor, kevés só
Elkészítése:
A megmosott és átválogatott lencsét előző este hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, és egy liternyi tiszta vízben puhára főzzük. A finomra vágott hagymát a forró olajon üvegesre pirítjuk. A tűzről lehúzva gyorsan belekeverjük a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát, majd meglocsoljuk 1 evőkanál vízzel, és megsózzuk. A főtt lencsét levével együtt ráöntjük a hagymás-paprikás szaftra, beletesszük a karikákra vágott kolbászt és felforraljuk. 10 percig főzzük. Közben a lisztet simára keverjük a tejföllel, a citromlével és 4 evőkanál vízzel, majd a forrásban lévő levesbe beleöntjük. Folyamatosan kevergetve jól kiforraljuk, és csipetnyi cukorral ízesítjük.
************************************************************