Angol szilvapuding karácsonyra
A „Plum Pudding” (szilvapuding) több száz éve népszerű ünnepi csemege Angliában. Számos népszokás fűződik hozzá: rigmusok, versek születtek róla. Az elkészítése közben mormolt jókívánságnak varázsereje van, ez különleges „hozzávaló”. Népszerűsége évszázadok alatt mit sem csökkent, az ünnepi étrend fontos eleme. Egyes receptek az 1700-as évek előtti időkből származnak. Akár nagy lakomát vagy kis családi összejövetelt tervezünk az ünnepekre, érdemes ezt a receptet kipróbálni. A puding akár napokkal előbb is elkészíthető! Ha a marhafaggyút kihagyjuk, a család vegetáriánus tagjainak is kedveskedhetünk vele…
A hagyományos karácsonyi szilvapuding hozzávalói kb. 1db 1,15 literes nagyságú pudinghoz:
115g sima liszt átszitálva , 115g marhafaggyú vagy csíkokra szelt zöldségféle, 115g frissen darált zsemlemorzsa, 175g aszalt szilva kimagozva és apróra vágva, 175g mazsola, 50g narancs és citromhéjbefőtt, 115g barna cukor (helyettesíthető fehér cukorral), 25g dió, mogyoró, földimogyoró, mandula keveréke (vagy ami van otthon), ½ egész citrom reszelt héja, ½ evőkanál só, ½ nagy alma tisztítva és kockára vágva, 125ml árpabor vagy édes fehérbor (pl. Tokaji aszú), 150ml erős barna sör (Guinness) vagy egy konzervsör, 2 tojás
Elkészítés:
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, faggyút, zsemlemorzsát, aszalt szilvát, mazsolát, a gyümölcshéj befőttet, cukrot, mogyoróféléket, reszelt citromhéjat, sót és almát. Keverjük bele a tojást, a bort és a sört. Alaposan dolgozzuk össze, majd takarjuk le ruhával és egy éjszakán át pihentessük. Másnap kizsírozott, tűzálló pudingformába tesszük a keveréket. Az edényeket zsírpapírba, majd alufóliába csomagoljuk, a tetején zsinórral összekötve. Ügyeljünk arra, hogy felül hagyjunk elegendő helyet, mert a puding megkel. A pudingokat nagy lábasokba helyezzük a következő módon: a lábas aljára egy felfordított tálkát helyezünk, majd feltöltjük az edényt forró vízzel addig, hogy a tálkát félig ellepje. Takarjuk be a lábasokat fedővel. Amikor a víz felforr, vegyük a lángot takarékra, és a vizet folyamatosan pótolva tíz órán keresztül gőzöljük a pudingot. Az idő leteltével a pudingokat hagyjuk lábasban, míg kihűlnek, majd csomagoljuk ki, és fogyasztásig száraz, hűvös helyen tároljuk. Tálalás előtt kb. három-négy órával újra csomagoljuk be, és gőzöljük fel.
************************************************************
Datolya puding (eredeti nevén: Sticky Toffee Pudding)
Ez a recept karácsonyi és Skóciából származik. Készítésénél ne feledjük, hogy a jó íz titka a vaj! A recept nyolc személyre szól, de több mártással több személynek is elegendő lehet…
Hozzávalók:
400 g (2 csomag) datolya, 500 ml víz, 2 teáskanál szódabikarbóna, 100 g vaj, 300 g kristálycukor, 4 tojás, 300 g liszt, 2 csomag sütőpor, 2 csomag vaníliás cukor (bourbon), a mártáshoz: 500 ml tejszín, 125 g vaj, 200 g barna cukor
Elkészítés:
A datolyákat kimagozzuk, és apróra feldaraboljuk. Forrástól számítva 5 percig főzzük a vízben, és amikor kész, hozzákeverjük a szódabikarbónát. Levesszük a tűzről.
A vajat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, és addig verjük tovább, míg könnyű és habos nem lesz. Belekeverjük a lisztet, a sütőport, a vaníliás cukrot és a főzött datolyát a levével együtt.
Kizsírozott, kilisztezett formában sütjük 180 fokon, tűpróbáig. Nyugodtan használható pudingforma, mert kijön belőle.
A mártáshoz felforraljuk a tejszínt, beletesszük a vajat és a barna cukrot, és kevergetve felforraljuk. Forrás után még három percig főzzük.
Mélyebb tányérban tálaljuk úgy, hogy a süteményt körülöntjük a langyos mártással.
************************************************************