Görög húsvéti kalács
Ennek a receptnek az a varázsa, hogy egyszerűen nem lehet elrontani!
Hozzávalók:
1 ek. szárított élesztő, 2 kk. kristálycukor, 4dl meleg tej, 8dkg kristálycukor, 15dkg olvasztott vaj, 4db tojás, ½ citrom reszelt héja, 1,1kg fehér liszt + szóráshoz, 1 kk. só, olaj a kenéshez, 2 kemény tojás (középre), 1db tojás a kenéshez, 5dkg szeletelt mandula, piros élelmiszer festék
Elkészítés:
Tegyük az élesztőt a tejjel és a 2kk. kristálycukorral együtt egy tálba, majd kb. 20 percre tegyük meleg helyre, hogy felfusson.
Közben óvatosan dolgozzuk össze a vajat a tojásokkal, 7,5dkg cukorral és a citromhéjjal.
Keverjük össze a lisztet a sóval és szórjuk bele a felét az élesztős tejbe, majd adjuk hozzá a tojásos vajat, hogy sűrű, de sima tésztát kapjunk. Tegyük hozzá a maradék lisztet is, majd jól dolgozzuk el. Borítsuk lisztezett deszkára és még 10 percig dagasszuk. Helyezzük olajozott tálba, fedjük le olajozott fóliával és kelesszük a kétszeresére.
Ismét dagasszuk néhány percig, majd osszuk kétfelé. Mindkét cipót harmadoljuk el és sodorjunk belőlük egy-egy kb. 50cm hosszú rudat. Három ággal fonjunk fonatot, majd a két végén összenyomva alakítsunk belőle kört (koszorút). Helyezzük megolajozott sütőlapra és nyomjunk a közepébe egy kemény tojást. Ismételjük meg ugyanezt a másik kaláccsal is. Hagyjuk kelni még ½ órán át. Melegítsük elő a sütőt 190 Celsius fokra. Kenjük meg a kalácsok tetejét tojással és hintsük meg a mandulával (vagy dióval). Süssük 25-30 percig, amíg meg nem sül. Rácson hűtsük ki és fessük meg a tojást a piros élelmiszer festékkel.
************************************************************