Narancsdzsem
Hozzávalók
Kb. 3000 g gyümölccsel: 20 db narancs, 3 citrom, 1500 g cukor, dzsemkocsonyásító, fahéj ízlés szerint, szegfűszeg ízlés szerint
Elkészítés
A befőttes üvegeket és fedőket kiforrázzuk.
A narancsokat alaposan megmosom, megtöröljük, majd a sárga héjukat krumpli hámozóval vékonyan levágjuk, és gyufaszál vastagságúra szeleteljük.
A narancsok fehér héját és belső hártyáit eltávolítjuk. Ha nem vagyunk elég alaposak, akkor kesernyés lesz a lekvár.
A narancshúst felkockázzuk, és kilóként hozzáadunk egy-egy hasonlóan előkészített citromot is. A sárga héjdarabokhoz hozzáöntjük az előkészítés során kifolyt levet, majd 7,5 deci vízzel, és 30 deka cukorral fedő alatt 15-20 percig főzök. Ezután a gyümölcshúsokat belekeverem a héjas szirupba. A fűszereket hozzákeverve 20 percig lefedve forralom, majd lehűtöm. Dzsemkocsonyásítót keverek hozzá (a csomagoláson szereplő mennyiségi előírás szerint). 2 percig forralom, forrón üvegekbe töltöm és lezárom. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Tipp: vérnarancsból is finom, és a színe is gyönyörű!
************************************************************