Ha némi mediterrán hangulatot szeretnénk az asztalon, nem kell utaznunk sem. A déli nyaralásokat idézi, elrontani nem lehet, és csak látszik bonyolultnak, de valójában ez egy egyszerű recept!
Báránylábszár Angelina módra
Kiváló mediterrán recept vendégváráshoz, mert a felrakása után már nem sok dolgunk van vele.
Hozzávalók:
báránylábszár vagy csülök (lehetőleg csontozva), oliva olaj, sok vöröshagyma, fokhagyma, kurkuma, friss, pucolt, zúzott gyömbér, őrölt fahéj, őrölt chili, őrölt szerecsendió, kevés vörösbor, szójaszósz, méz, vöröslencse
Elkészítése:
Kevés olajban elősütjük a húsdarabokat, hogy záródjanak a pórusok, és a hús az elkészítése során megőrizze nedvességét és az ízeit. Kivesszük a húsokat.
Az ily módon már ízes olajban üvegesre pároljuk az aprított vöröshagymát és a vékony szeletekre vágott fokhagymát. Sorban ízesítjük kurkumával (inkább a színe, mint íze miatt), őrölt vagy friss, zúzott gyömbérrel, kevés őrölt fahéjjal, őrölt chilivel, őrölt szerencsendióval. „Rendesen” fűszerezzünk, mert ennek az ételnek fontos az íz! Jól elkeverjük, majd vörösborral felöntjük. Ezután mézet keverünk hozzá, szójaszósszal gazdagítjuk.
Visszarakjuk a húsdarabokat, felöntjük vízzel, majd lefedve főzzük kb. 1,5 órát.
Megkóstoljuk az ételt, ha nem eléggé sós, fűszeres, akkor szójaszósszal ízesítjük. Vöröslencsét teszünk bele, és együtt főzzük tovább, amíg a lencse is meg nem fő.
Ajánlott köret: kusz-kusz pörkölt fenyőmaggal és pisztáciával gazdagítva. Tarhonyával is finom!
Tipp: húsként végy sertés hátsócombot és csontozd ki fél öklömnyi húsdarabokat képezve, ezek könnyen forgathatók!