Lici néni gyümölcstorta alapja
Az 1980-as évek végén sikerült megtudni a festőművész egy régi, jól bevált receptjét, ami jó alap mindenféle egyszerű gyümölcstorta alapjaként.
Hozzávalók:
200g liszt, ½ csomag sütőpor, ízlés szerint mazsola, 3 evőkanál méz, 1 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja vagy 1 evőkanál citromlé, ½ citrom leve, 225ml tej, hab 1 tejszínhabpótló porból
Elkészítés:
Keverjük össze a hozzávalókat, majd öntsük kikent, kilisztezett tortaformába a tésztát.
180C0-on előmelegített sütőbe téve addig süssük, amíg arany-barnára nem sül és a sütéspróbát ki nem állja.
************************************************************
Könnyű ricotta torta
Habkönnyű, illatos, szinte elolvad a szájban, elkészíteni pedig nem kerül többe 20 percnél – a többi a sütő és a friss levegő dolga.
Hozzávalók egy 10–12 szeletes tortához:
1 kg ricotta, 25 dkg Philadelphia krémsajt, 6 tojás, 20 dkg cukor, 5 dkg liszt, 1 citrom frissen facsart leve, 1 citrom reszelt héja, 1 csipet só, 1 tk vaníliakivonat, 35 g (3 db) teljes kiörlésű keksz, vaj a forma kikenéséhez
Elkészítése:
A kekszet daráld finomra. Vajazz ki egy 26 cm átmérőjű tortaformát, és szórd meg a darált keksszel. A többi hozzávalót keverőgépben keverd éppen egyenletesre, egyből kapcsold is ki a gépet, hogy ne keveredjen túl sok levegő a masszába, mert buborékos lesz, és megrepedezik sütés közben.
140 fokra előmelegített sütőben 1 és ¼ óra alatt süsd készre. Akkor jó, ha a széle már aranybarna, de a közepe nem szilárdult meg teljesen. Szeletelés előtt pihentesd kb. 1 órát, amíg langyosra hűl.
************************************************************