Tönkölybúza kenyér
A tönkölybúza valójában hagyományos gabonaféle Magyarországon. Süthetsz belőle igazán egészséges kenyeret!
Hozzávalók
50dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 50dkg finom tönkölybúzaliszt, 2 t.k. őrölt koriander, 1 e.k. só, 5dkg élesztő, 15dkg kovász (bioboltban kapható)
Elkészítés
Keverjük össze a lisztet a korianderrel és a sóval. Morzsoljuk szét az élesztőt, majd keverjük össze 6 dl hideg vízzel, és keverjük hozzá a kovászt. Keverjük hozzá a lisztet. Dagasszuk kézzel kitartóan, amíg egyenletes lesz és puha. A kész tésztát letakarva kelesszük 1-2 órán át, míg a duplája nem lesz a mérete. Ekkor dagasszuk át még egyszer, majd tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és nyomkodjuk kenyér formájúra. Kelesszük még 15 percet, miközben előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A sütő aljába tegyünk egy tepsiben vizet, és tegyük be a kenyeret a rácsra. Körülbelül 55 perc alatt sül meg.
************************************************************