Császármorzsa
Finom desszert is lehet, de nálunk önálló főételként szerepel.
Hozzávalók (4 főre)
500 g búzadara, 120g mazsola, kevés kandírozott narancshéj (citromhéj), 5 db tojás, csipetnyi só, 4 evőkanál porcukor, 500 ml tej, kikenéshez zsiradék, 2 cs. vaníliás cukor, reszelt citromhéj, kevés aroma
Elkészítés
Egy tálba öntsük bele a darát, lassanként vegyítsük össze a mazsolával, narancshéjjal, tojással, sóval, porcukorral elkevert tejjel. A kapott híg tésztát, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal ízesítjük. Az aromától teljesebb ízt és szebb színt kap az étel, használhatunk például rum aromát. A tésztát teflonos vagy zsiradékkal kikent hagyományos tepsibe öntjük, a tepsit pedig előmelegített sütőbe tesszük.
A tésztát sütés közben gyakran kell megnézni. A sütés a cél, nem a kiszárítás, ezért fél óránál tovább nem tarthat az egész! Ha kezd a tészta a tepsi széle felé kissé pirulni, azonnal egy fakanállal össze kell vagdalni darabokra az egészet egyúttal meg is forgatva a darabokat, aztán tegyük vissza a tepsit a sütőbe. Néhány perc múlva újra ki, vagdalni, forgatni, vissza…
A cél: aranysárga, nem kiszáradt morzsa. Ha szárazzá válik a tészta, egy kanál zsiradékkal felhozhatjuk.
Tipp: a dara lehet 450g búzadara és 50g kukoricadara, ekkor laktatóbb és szebb színű az étel.
Tipp: ha van, apróra vagdalt aszalt gyümölcs is finom bele!
************************************************************
Pizza
Persze rendelhetsz is, de sokkal olcsóbb, és a családnak jobban is ízlik a saját készítésű pizza. Szóval, ez egy nagyon jó pizza recept!
Hozzávalók
500 g liszt, 1db nagy főtt burgonya, kevés langyos tej, víz, 20 g futtatott élesztő, fél evőkanál szárított oregano, frissen őrölt feketebors, 1 táskanál cukor, só, 3 evőkanál olívaolaj, ketchup
Elkészítés
Először langyosra melegítem a lisztet a mikróban, aztán beleszitálom egy tálba és hozzákeverem a lereszelt burgonyát, sót, oreganót és a „rendes” mennyiségű borsot. Utána a legnagyobb keverő tálamba beleszórom az élesztőt és a cukrot, langyos vízzel simára keverem és hozzáteszem az olívaolajat is. A kézi robotgéppel lassú fokozaton kezdem az élesztős-olajos vízbe apránként belekeverni a fűszeres lisztet. Az összes lisztet beledolgozva nagyobb fokozatra váltok és 6-7 perc alatt hólyagosan simára dagasztom a tésztát. Még 1-2 percig kézzel is átdolgozom, aztán vékonyan kiolajozott tálba beleforgatom, hogy sehol ne száradjon ki és konyharuhával lefedve 45 perc alatt meleg helyen a duplájára kelesztem. Utána újra átgyúrom a tésztát és elosztom 2 egyenlő részre. Amíg az egyiket jó centis vastagságúra kinyújtom, addig lefedve tartom a másik cipót. (Ha a várakozás alatt nagyon duzzadna, akkor hűvösebb helyre költöztetem.)
A nyújtott pizzát enyhén megolajozott sütőlapra teszem és 15 perces pihenő után jöhet rá vékonyan a pizzamártás és a toppingok. Előmelegített 220 C-os (gázsütőn 7-es fokozat) 20-25 perc alatt sülnek a pizzák ropogósra attól függően, hogy mivel pakoltuk meg őket. A sütés b. felénél az egészet megszórjuk reszelt sajttal. Ha valaki extrát akar és nagyon éhes, a végén üssön rá néhány tojást, mintha tükörtojást sütne…
************************************************************
Gofri
Hozzávalók
400g liszt, 25g élesztő, 500ml tej, 4db tojás, 2 púpozott e.k. cukor, 120g vaj (langyosan), só
Elkészítés
Összekeverni (rúdmixerrel) simára, 25 percig keleszteni, majd gofri sütővel kisütni.
Lekvárral, mogyoró (csoki) krémmel, juharsziruppal finom.
************************************************************